Monday, December 15, 2008

Lagi-Lagi Petua

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada semua pembaca yang budiman.. hari ini saya nak cerita atau berkongsi beberapa lagi petua yg boleh digunakan oleh anda semua bagi mendapatkan hasil yang memuaskan dalam masakan anda..

Antaranya yang saya nak kongsi adalah..

1) Ikan tak hanyir
Ee..kalau ikan hanyir selera makan tak? tentu ia akan mengganggu kita yang berselera nak makan walaupun perut lapar..tapi selera hilang sebab ikan hanyir..cara nak hilangkan hanyir ikan nie senang je ..ramas ikan tersebut dengan asam jawa sebelum digaul bersama garam dan kunyit..biarkan seketika baru lah ia digoreng.

2) Bagaimana mengatasi Gatal Keladi
Bagi penggemar Keladi ia sememang enak bila kena dengan cara masakan nya, namun seperti mana kita maklum keladi akan menyebabkan rasa gatal pada tangan ketika anda ingin memasaknya.. bagi mengatasi masalah ini anda hendaklah lumurkan tangan anda dengan minyak masak.. gatal akan berkurangan.

3) Mematikan Ikan Keli
Bagi surirumah yang mempunyai masalah dengan ikan keli yg fresh lagi..maksudnya ketika kita beli tu kan.. ikan tu tak mati lagi..camne nak bagi dia mati dengan cara tidak rosakkan isi ikan tersebut? kalau ketuk je kepala dia gerenti isi ikan tu rosak kan.. jadi nak senang kasi dia mati masukkan secamca garam kasar dalam bekas ikan
tersebut pastu biar lah dalam 15 minit ..ikan tu akan mati.

4) Menanggalkan kerak.
Kadang2 susahnya nak tanggalkan kerak nasi, bila gunakan berus besi pun nak cuci masih ada kesan lagi,so apa nak buat? anda semua boleh gunakan kulit kentang ,rebus bersama kerak nasi tersebut,tunggu air panas,kerak tersebut akan tanggal sendiri..

5) Harumkan Tumis Bawang
Bawang sangat penting dalam masakan tanpa bawang masakan tidak enak dan makanan jadi tawar..jadi untuk harumkan bawang putih ketika menumis,pastikan bawang itu dicincang dahulu, Bagi bawang merah pula masukkan sedikit garam ketika menumis.

6)Meranggupkan kentang goreng.
Ramai yang meminati kentang goreng.. sedap kan? tapi camne nak bagi kentang tu rangup lagi bagi menambah selera apabila dimakan? caranya ialah gaul kentang yang dipotong dan dibasuh secukupnya dengan garam hingga rata,pastu tu toskan kentang hingga kering. Kemudian goreng kentang menggunakan minyak yang banyak di atas api yang sederhana agar betul2 ranggup.

Cukup ler kot tuk ari nie kalau bagi banyak2 petua pun tak amal nak wat ape kan ?

Selamat Mencuba.. ada sape2 nak kongsi tips dan petua bleh le hantar kan
ke aries_cute2102@yahoo.com.. perkongsian ilmu dari anda sangat dihargai.

You Are Not Alone -Micheal Jackson